WMW - Dubrovnik

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Fridman: Obama bez šansi da pobedi Putina u Ukrajini

fridman obama bez sansi da pobijedi putinaRusi su prinuđeni da sačuvaju tampon-zone koje su ostavile bez snage i Napoleona i Hitlera. To nije beznačajan interes i vrlo je teško zamisliti kako tu mogu biti zadovoljne obje strane.

Kada je Ukrajina - umjesto na Rusiju - počela se orijentira na Zapad - Rusija je morala na to odreagira. A kada je Rusija odreagovala - morale su odreaguju i SAD

Osnivač američke privatne obavještajno-analitičke tvrtke "Stratfor" George Friedman održaće predavanje na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO).

Pred polazak u Moskvu napisao je analizu u kojoj se bavi Ukrajinom, Rusijom i SAD. I ocijenio: da je konflikt bio neizbježan, a da predsjednik SAD ima vrlo malo šansi da pobijedi "u ovom povijesnom trenutku".

Friedman se u tom tekstu prisjeća vremena hladnog rata za vrijeme kojeg je on odrastao i Moskvu doživljavao kao "grad mraka i zavjera". Naglasivši da - pored ideologija - postoje i mnogi drugi razlozi za konflikte, prvi čovjek "Stratfor" je napisao:

"Sjedinjene Države su zainteresirane da spriječe pojavu novog hegemeona u Europi. Rusi su prinuđeni da sačuvaju tampon-zone koje su ostavile bez snage i Napoleona i Hitlera. To nije beznačajan interes i vrlo je teško zamisliti kako tu mogu biti zadovoljne obje strane.

Postoji, dakle, razilaženje među interesima SAD i Rusije čijem produbljivanju doprinose mnoge zemlje europskog poluotoka. Zato je to razilaženje bilo neizbježno.

Kada su slabili Europljani - Rusija je, u usporedbi s njima, jačala.

Kada je Ukrajina - umjesto na Rusiju - počela se orijentira na Zapad - Rusija je morala na to odreagira. A kada je Rusija odreagovala - morale su odreaguju i SAD.

Rusi su zainteresirani za sudbinu Ukrajine, bilo to pravedno ili ne bilo prema Ukrajini. Isto tako i Amerikanci

Prije nekoliko godina sam napisao da ta kriza ne ovisi od politike, nego od bezličnih snaga koje određuju nacionalni interes. Tu subjektivno mišljenje političkih rukovodilaca malo šta znači. Oni su u zamci događaja.

Što god da želi napraviti na Bliskom Istoku, američki peredsednik Barak Obama, njega su predvidljivi događaji na kraju uveli u zamku, mimo njegove volje.

Biće interesantno promatrati kako će se on suprotstavljati stvarnosti u kojoj se našao. Šanse su mu male.

Obama i Putin imaju mnogo više zajedničkog između sebe nego svaki od njih sa svojim građanima. Obojica su došli do vlasti iz sredine iz koje se na vrh nije mogao probiti gotovo nitko.

Jedva čekam da vidim kako Rusi prave svoje strateške analize i kako oni gledaju na Ukrajinu.

Šahovska ploča i figure na njoj su svima pred očima. Naravno, špijunaža ima svoju primjenu, ali ne na toj razini i ne u toj partiji.

Izvor: webtribune

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
334370