WMW - Dubrovnik

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Barack Obama je "jako nezadovoljan Kinom" - Kada slijede sankcije?

barack obama jako nezadovoljan kinomSjedinjene Države pokušavaju spriječiti pojavu snažnog političkog i ekonomskog konkurenta, dok u isto vrijeme Kina aktivno širi svoj utjecaj, koncentrirajući se u azijsko pacifičkoj regiji na druge zemlje, koje se teško mogu biti saveznice Washingtona.

U tom ozračju je američki predsjednik Barack Obama izjavio "kako je kineski predsjednik Xi Jinping koncentrirao svu moć u svojim rukama više i brže od bilo kojeg kineskog lidera u proteklim desetljećima, au Americi raste zabrinutost za ljudska prava u Kini mogućnosti njezinih susjeda da se slobodno razvijaju ".

Obama, koji se s kineskim predsjednikom sastao prošlog mjeseca, rekao je:

"On je u potpunosti ojačao vlastitu moć, brže i više nego što je to itko učinio još od doba Deng Xiaoping. U Kini postoje problemi vezani za gušenje ljudskih prava i nacionalizam koji brine susjede. S druge strane, mislim da Kina ima vrlo jak interes za održavanje dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, a moj posjet je bio demonstracija tog interesa. "

SAD navodno namjeravaju postići konstruktivan "win-win" odnos s Kinom, ali je Obama naglasak da i na ilegalno korištenje tehnologije od strane kineskih kompanija i pozvao ostale tvrtke da rješe te probleme s Kinom ", unatoč rizicima povezanim s mogućim kaznama za američke tvrtke. SAD je u više navrata kritizirao stav Pekinga o različitim pitanjima, uključujući valutni tečaj. No, sada kada se Kina protivi sankcijama protiv Rusije i postala jedan od glavnih saveznika Moskve po tom pitanju, pritisak američke administracije na Kinu se gotovo sigurno može povećati. Osim toga, Kina je ekonomski motor u cijeloj Aziji, ali to je za sada još ne čini ne dominantnom silom u regiji. Nedostatak bilateralnih odnosa i slab strateški potencijal koče Kinu da uskoro postane vodeća politička ekonomija.

Američka vlada je svjesna toga i pokušava maksimalno spriječiti razvojni potencijal Kine, što se može postići ignoriranjem stavova Pekinga na raznim međunarodnim forumima i usmjeravanjem unutarnje oporbe u Kini za svoje planove.

Snažan i stabilan rast u Aziji i Latinskoj Americi je SAD naveo da pojača pritisak u sklapanju trgovinskog sporazuma, poznatim kao Trans-pacifičko partnerstvo, što bi trebalo povezati zemlje u regiji, ali s Amerikom na čelu.

Kina, koja nije uključena u Trans-pacifičko partnerstvo, pokušava provesti svoj ugovor, poznat kao Regionalno gospodarsko partnerstvo, koji je, naravno, odgovor na inicijativu Washingtona. Na kraju 22. summita skupine APEC, zemlje azijsko-pacifičke regije su se složile da će pojačati napore kako bi zajednički razvijali azijsko-pacifičku zonu slobodne trgovine koju je pokrenula Kina.

Međutim, u Washingtonu smatraju "kako to ne znači da je pod prijetnjom vrlo uspješan i perspektivan projekt Trans-Pacific partnerstva". U svojoj biti, ovo je samo nastavak gospodarske politike Washingtona, koji namjeraga zadržati utjecaj i kontrolu nad Pacifikom. Jedan od eksplicitnih ciljeva tog ekonomskog bloka je smanjivanje utjecaja Kine i Rusije u azijsko-pacifičkoj regiji.

S druge strane drže kako pregovori, koji traju već više od 10 godina, kao i svi napori mogu biti uzaludni, jer su mnogi trgovački ugovori unutar američke inicijative nelogični i štetni, a unutar APEC-a se može povezati više sudionika.

Ovo je samo jedna od epizoda izazovne igre koju Sjedinjene Države izgleda počinju gubiti. No, kada u Washingtonu toga postanu svjesni, djeluju izravno kroz nametanje sankcija uz podršku saveznika. Moguće je da to s Kinom i neće učiniti, jer bi međusobna šteta mogla biti prevelika, budući da je integracija velikih gospodarstava ogromna, pa Obamine riječi mogu zvučati kao ograničena verbalna intervencija i slaba prijetnja. S druge strane, nema sumnje da SAD u Kini pod nadzorom drži tri krizna žarišta - Tibet, ujgurske ekstremiste u pokrajini Xinjiang i pokret "Occupy Central" u Hong Kongu - gdje će pokušati destabilizirati azijskog diva i ne dopustiti mu da se profilira kao poželjna politička ekonomija na globalnoj razini.

Na kraju opet - po tko zna koji put - treba upozoriti na ono od čega su zazirali američki stratezi poput Kissingera i Brzezinskog, a to je istovremena konfrontacija s dva jaka neprijatelja. Nesumnjivo dva najmoćnija, po mnogima i dva najuspješnija stratega američke vanjske politike su oduvijek tvrdila i vodila politiku sukobljavanja sa samo jednim protivnikom, istovremeno drugog držeći u uvjerenju kako sa Sjedinjenim Državama uživa "prijateljski" ili barem "partnerski" status.

Barack Obama, ili bolje rečeno: oni koji vode politiku Bijele kuće, a on je samo prezentira javnosti, ovog puta su uvjereni kako mogu i moraju se istovremeno sukobljavati is Pekingom is Moskvom, te da će na kraju izaći kao pobjednici. Vrijeme će pokazati je li u pravu struja u Washingtonu koja tvrdi kako je takva politika "ludost i vodi ka samouništenju" ili će na kraju ipak kapitulirati kinesko-ruski savez, koji je - što je i razumljivo - dosegao ovu razinu prije svega zbog zajedničke prijetnje . Uzevši u obzir aktualnu situaciju, te da Kina i Rusija više nisu zemlje bez financijskih mogućnosti, vojnog i tehnološkog potencijala, ova druga opcija doista izgleda kao znanstvena fantastika.

Izvor: N. Babić Butković (voxblogspot.com)

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
334198