WMW - Dubrovnik

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Na summitu UNASUR-a u Ekvadoru dogovorena daljnja integracija Latinske Amerike, stvaranje jednog sustava plaćanja i slobodan protok svih stanovnika, ali i potpisivanje "Memoranduma o suglasnosti" s Rusijom

na summitu UNASURa u ekvadoru dogovorena daljnjaŠest godina od svog nastanka, Savez latinoameričkih zemalja (UNASUR) nastoji ojačati političku suradnju među narodima kontinenta kroz jače integracije i stvaranje tzv. "južnoameričke putovnice". Ovdje jasno treba napomenuti kako je jedinstvo latinoameričkih naroda temeljno načelo "Bolivarskog alijanse" pokojnog presjednika Venezuele Huga Chaveza i kao takvo je izravan šamar politici Washingtona na američkom potkontinentu, kojega je SAD desetljećima smatrao svojim "dvorištem".

Urugvajski predsjednik Jose Mujica dodijeljena privremeno predsjedanje skupinom UNASUR od predsjednika Surinama, Dési Bouterse, te se u svom govoru oštro okomio na "svijet slobodnog tržišta".

U svom prvom obraćanje je urugvajski predsjednik rekao "kako nejednakost nagriza utrobu kontinenta."

Na otvorenju ovog susreta u Ekvadoru je domaćin, ekvadorski predsjednik Rafael Correa, izrazio potrebu za jedinstvom među saveznicima.

"Iznad svega treba staviti prioritet na važnost ljudskih bića iznad kapitala i društva iznad tržišta i to je ono što trebamo prevladati u Latinskoj Americi. Moramo osigurati da Južna Amerika bude regija mira", rekao je Correa (1).

Correa je također izjavio kako UNASUR ima sposobnost da stvori svoj vlastiti sustav plaćanja i da ne ovisi o stranim fondovima, as njim se složila i argentinska predsjednica Cristina Fernández de Kirchner, te brazilska predsjednica Dilma Rousseff (2).

"Nova regionalna financijska arhitektura je naš izbor i time ćemo riješiti jedan od najvećih paradoksa na jugu. Dok uplaćujemo više od 760 milijardi dolara naših resursa bogatom svijetu, mi i dalje ovisimo o stranim ulaganjima. Moramo naučiti usmjeriti našu štednju i ulaganja u naše regije" , rekao je Correa.

Sa svoje strane, glavni tajnik UNASUR-a, Ernesto Samper, rekao je u ovoj prvoj sjednici izvanrednog summita 2014. "kako u narednim godinama treba razmisliti o konvergenciji koja se vrti oko tri osi: solidarnost, komplementarnost i državljanstvo Južne Amerike".

Skupina od 12 zemalja, koje imaju velike svjetske zalihe nafte i hidroenergije, imaju za cilj uspostaviti novi savez uz druge integracijske inicijative poput Mercosur, Savez naroda Naše Amerike (ALBA), Pacifički savez i Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC), čija su jezgre u raznim kombinacijama ostale članice skupine UNASUR.

Tajnik UNASUR-a, bivši kolumbijski predsjednik Ernesto Samper, uputio je poziv zemljama Latinske Amerike da porade na ekonomskom povezivanju i stvaranju bloka koji će bolje pozocionirati nasuprot tržištima SAD-a i Kanade, Europske unije i Azije. Tako će "Latinoamerički savez" dobiti istaknuto mjesto u odnosu na druge regionalne blokove i omogućiti slobodno kretanje svih svojih 400 milijuna stanovnika.

U međunarodnim odnosima, zemlja koja je prva krenula u potpisivanje Memoranduma o suradnji s ovom izuzetno važnom inicijativom u stavarnju multipolarnog svijeta jest Rusija.

Naime, ruski veleposlanik u Ekvadoru, Ian Burliái, najavio je u četvrtak da rusko ministarstvo vanjskih poslova i Glavno tajništvo UNASUR-a razmatraju potpisivanje Memoranduma o suradnji.

"Na summitu će sudjelovati rusko izaslanstvo na čelu s direktorom ruskog Odjela ministarstva vanjskih poslova za Latinsku Ameriku, Aleksandrom Shchetininom", rekao je Burliái i dodao "kako će se održati pregovori s predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correa, a šef ruske delegacije će mu prenijeti osobnu usmenu poruku Vladimira Putina ".

Osim toga, Shchetinin se sastao s glavnim tajnikom UNASUR-a, Ernestom Samper, koji je pogodovao razvoju odnosa Latinske Amerike s Rusijom i izrazio svoje zadovoljstvo o ideji potpisivanja Memoranduma o suradnji između UNASUR-a i ruskog ministarstva vanjskih poslova, a ruski veleposlanik u Ekvadoru je uvjeren "kako će sporazum u bliskoj budućnosti biti koristan za obje strane".

Ne treba posebno napominjati d je ova inicijativa i izravan udarac na inicijativu Washingtona i Trans-pacifičko partnerstvo, kojim američki startezi namjeravaju za sebe vezati nekoliko važnih latinoameričkih zemalja, ali su pregovori o tom savezu trenutno ušli u slijepu ulicu.

Jose Mujica poručuje političarima: "Oni (političari) koji žele zarađivati novac, neka se bave industrijom, ili trgovinom, ili financijama, jer mi predstavljamo narod, muškarce i žene koji su nas izabrali i koji od nas traže hrabrost ...!"

Izvor: N. Babić Butković (voxblogspot.com)

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
334207