WMW - Dubrovnik

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Novi šahovski potez Kremlj i laži o "slomu ruske ekonomije, te mogućem rušenju režima u Moskvi"

novi sahovski potez kremlj i laziHrvatski mediji, pa čak i portali koji sebe nazivaju "objektivni", proteklih dana plasiraju gomilu netočnih informacija, potpuno u skladu s novom rezolucijom američkog Kongresa, koja eksplicitno zabranjuje zapadnim medijima, kao i onima na ruskom jeziku koje nadzire Zapad, da ne pišu o sadržaju rezolucije i da se šire dezinformacije o situaciji u Ruskoj Federaciji.

Pođimo od sankcija, koje bi tijekom 2015. godine, navodno, trebale uzrokovati gubitke od 140 milijardi dolara ruskom gospodarstvu. Istina, za 140 milijardi će se smanjiti prihod od ekonomskih aktivnosti sa zapadnim "partnerima", ali se zaboravlja navesti iznos za koliko će se povećati gospodarska suradnja u azijsko-pacifičkoj regiji i novim savezom s Latinskom Amerikom, koji je konture počeo dobivati u srpnju na summitu skupine BRICS u Brazilu, a potvrđen jučer na summitu latinoameričkih zemalja u Ekvadoru.

Dalje, tu su cijene nafte i na summitu zemlja skupine OPEC krajem studenog je odlučeno da se neće smanjivati proizvodnja, što, uz manju potražnju na svjetskom tržištu, znači i manje cijene po barelu, koje će se tijekom 2015., prema svim izračunima, stabilizirati na razinu od 70-80 dolara po barelu. Tu se sada kalkulira oko navodnog saveza SAD-a i Saudijske Arabije - "koja ima čak 800 mlrd dolara rezervi" - o zajedničkom nastupu protiv Rusije, Irana i Venezuele. Zaboravlja se kako Rusija također može izdržati nekoliko godina ovakvog pritiska, obzirom da posjeduje oko 450 milijardi stvarnih američkih dolara pričuve, dok su saudijski dolari "razbacani" i nalaze se kao virtualni novac u američkim bankama. To je barem općepoznata činjenica. Arapski mediji su jučer objavili vijest kako su baš arapski šeici bili ti koji su namjerno zadržali visoku razinu proizvodnje, jer ovom cijenom gotovo sve američke tvrtke koje proizvode naftu iz škriljevca neće imati nikakv profit. Naprotiv, samo će proizvoditi će enormne gubitke. Sada je tenutno pred zatvaranjem zbog neisplativosti 19 velikih nalazišta škriljevca u Sjedinjenim Državama, dok Rusiju barel nafte u proizvodnji košta četiri dolara. Samo neka naftna polja su u SAD-u profitabilna, uključujući Eagle Ford i Perm bazen u Teksasu, gdje se cijena proizvodnje nafte kreće oko 53 dolara. Portal danske Saxo banke na ruskom jeziku citira Wall Street Journal, New York Times i Washington Post, te piše "kako je zbog pada cijena nafte izbila uznemirujuće histerija zbog izgleda za proizvodnju nafte u SAD-u", a svemu su "kumovali" upravo zaljevski šeici, ali se nije usprotivila ni Venezuela, niti Nigerija, dvije zemlje koje bi se trebale nateže nositi s gubicima od profita koji im dolazi od nafte.

Dakle, ovakvim neprofesionalnim i nadasve površnim pristupom, ne samo da se šire dezinformacije, nego se daje lažni privid stvarnosti, koju ne negiraju čak ni na Wall Streetu, a Saudijci otvoreno izjavljuju "kako im se nimalo ne sviđa povećanje proizvodnje nafte iz škriljevca i žele okončati tu praksu ".

Sada, kada se cijena nafte kreće oko 70 dolara po barelu, američke tvrtke su sigurno zadnje koje će stvarati gubitke samo kako bi "očuvale radna mjesta". Istina jest i da su trenutno obustavljeni brojni istraživački radovi zbog smanjene potražnje, kao na primjer projekt ruskog Rosnefta i multinacionalne kompanije Exxon u Karskom moru, ali desetine milijardi barela koji su tamo pronađeni ionako neće nikamo. Jednako tako su zapadne tvrtke obustavile svoje istraživačke projekte u Kaspijskom moru, kao i mnoge druge zbog aktualne cijene nafte.

Uzevši sve u obzir, 140 milijardi dolara je 7% ruskog BDP-a, a taj je novac "nepovratno izgubljen". Naravno da je riječ o besmislici, a najcrnji izračuni govore o "recesiji u Rusiji od o, 5-1%". Uzmimo i da jest tako, obzirom na usporeni rast ove godine koji je zbog sankcija u odnosu na 2013. godinu umanjen 0,5% (dok se za 2015. predviđa rast od 1,5 posto u odnosu na 2014.), gdje su onda onih 5-6 postotnih bodova BDP-a koje čine tih 140 milijardi dolara? Naravno, naši vrli "analitičari" su se potrudili da "slučajno previde" taj podatak.

Sukladno Rezolucijom 758 američkog Kongresa od 4. prosinca ove godine, to im je i posao i za to su plaćeni, a da ne govorimo o suludim prikazivanjima Vladimira Putina i Baracka Obame "koji se gotovo dogovaraju o tome kako podijeliti svijet, pa čak i Balkan, a za narode koji stradavaju u njhovom prividom sukobljavanju ih nimalo nije briga ". Da je tome tako, zbog čega bi Putin pomagao Kubu u "američkom dovrištu" i narode Latinske Amerike, kojima zajedno s Kinom oprašta dugove i plasira milijarde dolara ulaganja kojima im osigurava kontinuitet stečenog suvereniteta., A da ne govorimo o Siriji, Iranu, kao i svim zemljama - osim Bugarske - koje su bile dio Južnog toka, a koje će dobiti mogućnost energetske neovisnosti, ali nikako preko Ukrajine.

Naravno, neće se nitko osvrnuti da je Vladimir Putin, zahvaljujući sankcijama protiv Rusije, te nesretnim i nekoordiniranim manevrima u pokušaju da se oslabi Rusija, iskoristio slabosti odnosa između SAD-a i njegovih saveznika, te tako Rusiji približio Erdogana u Turskoj i isključio iz igre nepouzdanu i korumpiranu Bugarsku, marionetsku zemlju u rukama eurobirokrata bez stvarnog suvereniteta. Time je samo ojačao geopolitičku i geostratešku poziciju Rusije na međunarodnoj šahovskoj ploči.

Putin je s nekoliko bezobraznih i smjelih poteza dotukao konkurenciju arapskih režima u Perzijskom zaljevu, time što je upravo Turskoj osigurao ulogu velikog energetskog i nezaobilaznog čvorišta za cijelu jugoistočnu Europu. Osim toga, turskoj naftnoj i nuklearnoj industriji je osigurao povoljne ugovore za daljni razvoj i time ujedno udaljio Tursku od ambicija za sirijskim naftnim poljima. Ovim je potezom onemogućio i izgradnju plinovoda kojega su namjeravali graditi Saudijci i Katar, ali samo onda "kada padne Bashar Al-Assad". Osim toga, glavna oružana sila i "dragulj" Saudijaca i Katara na Bliskom Isok - Islamska država Iraka i Levanta / ISIL - sada je ostala zarobljena u živom pjesku Iraka i istočne Sirije i islamistički militanti, osim vođenja "rata niskog intenziteta", sada više i nemaju stvarnu svrhu postojanja.

Opet dolazimo na činjenicu da je Vladimir Putin uspio iskoristiti snagu protivnika protiv njeih samih, te tako zadobio prednost zbog njihovih nesmotrenih napada. Ruska vlada na čelu s Putinom pokazuje veliku stratešku sposobnost, ali i sposobnost da se ujedini kako bi smirila, a ne raspririvala ratne sukobe.

Igra je u potpunosti otvorena i igra se po scenariju koji se nepredvidivo mijenja iz dana u dan. Oni koji podcjenjuju šahovske sposobnosti ruskog predsjednika to nastoje prikriti plasiranjem lažnih informacija, ali svatko tko prati politiku koju vodi od kada je došao na čelo Rusije zna da njegove poteze nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Na kraju što reći, osim da govoriti o recesiji u Rusiji i gubicima od 7% ili 140 milijardi BDP-a, a ne provjeriti ostale izvore i držati se napisa naših dnevnih novina mogu samo neznalice, a autori istih kao da svoju publiku drže za budale i smatraju kako će svi u to povjerovati.

Ukoliko i nije tako, onda je jedino objašnjenje naputak američke rezolucije o medijima, a kako i zašto se netko odlučio držati tih smjernica, to bi trebalo pitati njih, međutim, sama činjenca da William Engdahl, Max Kesier i mnogi drugi eminentni analitičari svoje kolumne mogu objavljivati samo na neovisnim portalima poput veterena 's Today, Democracy Now, Global Research, te u ruskim, pa čak i iranskim medijima kao što je PressTV, dovoljno govori o svemu.

Izvor: N. Babić Butković (voxblogspot.com)

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
334244